BLOG INI DI KHUSUS BERBAHASA SUNDA BAGI YANG MAU MEMPELAJARI BAHASA SUNDA BISA BELAJAR BERSAMA-SAMA,DAN BLOG INI HANYA PEMBELAJARAN TUGAS MATA KULIAH DIFUSI INOVASI BERBASIS ON-LINE

WAKTU

Senin, 02 Mei 2011

” Calung ” Kasenian tradisional Sunda anu kapopohokeun

 Calung nyaéta pakakas musik Sunda anu mangrupa prototipe (purwarupa) ti angklung. Béda jeung angklung anu dicoo ku cara digoyangkan, cara nabeuh calung nyaéta kalayan nakol batang (wilahan, bilah) ti ruas-ruas (tabung awi) anu kasusun nurutkeun titi laras (tangga nada) pentatonik (da-mi-na-ti-la). Jenis awi pikeun pembuatan calung lolobana ti awi wulung (awi hideung), tapi aya ogé anu dijieun ti awi temen (awi anu boga warna bodas).
Pengertian calung sajaba minangka pakakas musik ogé némpél jeung sebutan seni pintonan.

Artist anu kaceluk kalayan keterampilan menyanyi sarta ulin calung nyaéta Hen Darso. Anjeunna sarta grupna dawam diondang dina acara hajatan atawa acaraacara séjénna. Sorana anu halimpu ditambah dentingan calung anu dipirig gamelan Sunda sunggguh ngeunah didéngé ceuli. Biasana téma kawihna ngeunaan percintaan. Kelangkaan pamaén Calung éta pisan anu nyieun Hen Darso jadi legenda hirup kasenian calung di Jawa Kulon utamana kabupatén Garut.
Keterkenalan Hen Darso kalayan calungnya ogé nepi ka ka Jawa Tengah, kaasup kampung kuring. Sanajan désa kuring asup kabupatén Cilacap Jawa Tengah, tapi budaya sarta kasenian Sunda ogé ngembang di tempat kuring. Mimitian ti Wayang Golek, Ronggeng, Degung sarta Calung.
Dina wayah éta kuring kelas 5 SD ( warsih 87-an ), dikampung / dusun kuring baris aya acara Halal Bi Halal anu geus rutin diayakeun dina poé ke-2 sanggeus Lebaran. Acarana sorangan digagas ku para ngora mudi anu kagabung jeung Himpunan Nonoman Pemudi sarta Mahasiswa Cimanggeng 1 ( HIPCI ). Samentara danana mangrupa sumbangan ti masarakat, udunan anggota HIPCI sarta sumbangan ti para nonoman pemudi pituin dusun Cimanggeng 1 anu merantau ka luar wewengkon kawas Jakarta, Bandung sarta sakurilingna anu biasana balik kampung kitu Lebaran anjog. Pikeun kasenianana sorangan dicoo ku barudak SD sarta SMP. Sawatara aya anu geus SMA.
Salah sahiji kasenian anu baris dipidangkeun dina wayah éta téh Calung, sajaba Sisindiran, Ketuk Tilu, Jaipongan, Disko, sarta Pantomim. Kuring sorangan asup dina jumplukan anu diwangun ti 5 jelema pikeun memainkan pakakas musik Calung kasebut. Dalang anu mangrupa pamaén anu mawa Calung pangpepekna baris dijabat réncang kuring. kuring sorangan minangka asisten dalang. pikeun jadi Dalang anu ogé mangrupa pamingpin kudu mahér bernyanyi sarta miboga jiwa kapamingpinan, alatan manéhna engkéna baris mingpin kelompok-nya dina seni peran. Pamaén anu ke-5 biasana nyaéta jelema anu pang lucu.
Dina raraga acara Halal Bi Halal kasebut kami latihan saban saminggu pisan. Kang Tarsim sang palatih ngajarkeun kami cara nabeuh atawa nakol calung pikeun mengiringi penyanyi, gerakan – gerakan sangkan kompak sarta ogé lawakan - lawakannya. Pikeun nambahan kemeriahan, dina kasenian Calung ogé aya lawakan-lawakan atawa dina basa sunda Bobodoran. Dina skenario dina Bobodoran, sang Dalang mapag saurang wanoja anu saterusna dititipkan sarua anak buahna anu saméméhna dipénta pikeun menghibur para pamaén sarta ogé para panongton anu diwangun ti masarakat sarta para sémah ondangan saterusna jadi rebutan para anak buahna. Seger pisan lamun nempona sacara langsung.
Sanggeus Magrib kuring geus siap-2 indit ka Balé Dusun. Peuting ieu acara Halal Bi Halal dilaksanakeun. Pareng cuaca ngarojong pisan. Wiati anu cerah geus dipapaésan béntang-béntang berkelip. Dihandap lembayung senja kuring leumpang nuju balé dusun. Kostum sarta parabot séjénna geus disiapkeun. Di Balé Dusun tétéla geus ramai. Para padagang geus berjejer disisi jalan. Mimitian ti Bakso Mang Tahyan, soto, pecel, kupat weruh, kacang kulub sarta loba deui padagang séjénna. Ma`lum sanggeus 1 bulan puasa arang sakali aya hiburan dikampung kuring. Sora Diesel anu dipaké pikeun penerangan menderu-deru dikejauhan nambahan riuh kaayaan. Para Sémah ondangan sawaréh ogé geus datang. Ka dusun, bapa RT sarta RW sakampung kuring ogé geus hadir, ditambah para sasipuh sarta ondangan séjénna ogé geus menempati korsina séwang-séwangan. Teu lila pak kapala désa ogé hadir dibiruyungan sawatara aparatna.
Jam 8:00 Acara dimimitian. Sang nu mawa acara ngabacakeun susuna acarana. Sanggeus bubuka, pembacaan ayat suci al-quran, sarta pangbagéa-pangbagéa, acara hiburanpun dimimitian. Neng Heni mecenghul dipanggung anu geus dipapaésan lampu kelap kelip jeung kabaya anu angggun muka acara kasenian kalayan tarian Jaipongan. Unggut awak gemulai sarta wirahma kendang berpadu ngahasilkeun hiji seni anu éndah. Sanggeus Jaipongan, sang nu nata Acara ngagero para pedisko anu diwangun ti barudak leutik. Gelak tawa lucu ogé membahana di balé Dusun.
Pamustunganana giliran kasenian Calung dipidangkeun. Kang Tarsim anu memainkan pakakas musik kendang sarta mang Sartu anu memainkan Gong geus siap di posisina. Kamipun asup panggung kalayan memainkan pakakas musik calung sarta dipirig kendang sarta Gong pepek kalayan kostum anu saragam sarta ikat sirah. Sang Dalang anu asup leuwih tiheula berpakaian séjén sorangan samentara Darmaji si pelawak geus pepek jeung pakéan nyelenehnya jeung Sarung kawas kang Ibing sarta beungeut anu di warnain bodas berjingkrak jingkrak di tukang. Sora tepuk tanganpun balik riuh. Béak muter sawatara kali ngalingkung panggung, kamipun ngandeg. Dituluykeun kalayan hormat, perkenalan. Sanggeus perkenalan Kang Dalangpun bernyanyi dipirig calung sarta gamelan sunda séjénna.
Kitu pisan kasenian Calung tumuwuh di kampung kuring. Nyaah, pandeuri kasenian kasebut mimitian leungit alatan masarakat leuwih mikaresep pakakas musik modern. Ayeuna kasenian kasebut geus pohara arang di panggihan. Dina Hajatan sekalipun. Masarakat umumna leuwih milih Jaipong Dangdut ( PONGDUT ) atawa orgen tunggal pikeun menghibur sémah ondangan.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar